Energiezuinig wonen

Energiezuinig wonen is beter voor het milieu, maar is ook goed voor uw portemonnee. Energiezuinig wonen wordt ook wel duurzaam wonen genoemd. Duurzaam wonen is mogelijk op veel verschillende manieren, voorbeelden hiervan zijn de installatie van zonnepanelen, isolatie van uw woning, energiezuinige lampen en andere apparaten, en het gebruik van een warmtelamp. Ongeacht of het gaat om een huis, een appartement of een studentenwoning kopen: duurzaam wonen is voor iedereen mogelijk. Alle mogelijkheden worden hier besproken.

Energielabel van uw woning

Het energielabel, wat u vaak op (witgoed) apparaten ziet staan, is ook beschikbaar voor uw huis. Dit energielabel geeft snel en gemakkelijk aan hoe energiezuinig een woning is, in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Dit energielabel is gebaseerd op factoren zoals het woningtype, de bouwperiode, het woonoppervlakte, welk soort glas er gebruikt is, of er (al) sprake is van isolatie en of er bijvoorbeeld zonne-energie wordt opgewekt. Ook staan er op dit energielabel enkele, eenvoudige, maatregelen die genomen kunnen worden wanneer u uw huis energiezuinig wilt maken. Dit label varieert van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en label G het minst energiezuinig. Het doel van dit energielabel is consumenten informeren over de huidige informatie, en ze volgens te stimuleren om het huis energiezuiniger te maken. U kunt het energielabel van uw woning opvragen op www.zoekuwenergielabel.nl.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinig huis?

Enkele belangrijke voordelen van een energiezuinig huis zijn al genoemd: een beter klimaat en lagere kosten op de energierekening. Daarnaast is er de verwachting dat woningen met een groen energielabel makkelijker verkocht kunnen worden, en ook nog eens meer geld opleveren. Het energielabel speelt dus vaak mee in de overwegingen om een bepaald huis wel of niet te kopen. Eigenaren van een woning zijn dan ook verplicht om dit energielabel te overhandigen aan de nieuwe kopers of huurders. Daarnaast kunnen energiebesparende maatregelen u meer comfort in huis opleveren, het plaatsen van dubbelglas is hier een voorbeeld van. U heeft minder last van kou in de buurt van de ramen, en het dubbele glas dempt de geluiden van buiten, waardoor het rustiger in huis is.

Vraag snel het energielabel van uw huis op, en zie waar de mogelijkheden liggen om energiezuiniger te wonen. Lees bijvoorbeeld onze Tips om energie te besparen, of informeer u over andere energie-besparende methodes zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of het isoleren van uw woning.