Energiezuinig wonen

Energiezuinig wonen is beter voor het milieu, maar is ook goed voor uw portemonnee. Energiezuinig wonen wordt ook wel duurzaam wonen genoemd. Duurzaam wonen is mogelijk op veel verschillende manieren, voorbeelden hiervan zijn de installatie van zonnepanelen, isolatie van uw woning, energiezuinige lampen en andere apparaten, en het gebruik van een warmtelamp. Ongeacht of het gaat om een huis, een appartement of een studentenwoning kopen: duurzaam wonen is voor iedereen mogelijk. Alle mogelijkheden worden hier besproken.

Energielabel van uw woning

Het energielabel, wat u vaak op (witgoed) apparaten ziet staan, is ook beschikbaar voor uw huis. Dit energielabel geeft snel en gemakkelijk aan hoe energiezuinig een woning is, in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Dit energielabel is gebaseerd op factoren zoals het woningtype, de bouwperiode, het woonoppervlakte, welk soort glas er gebruikt is, of er (al) sprake is van isolatie en of er bijvoorbeeld zonne-energie wordt opgewekt. Ook staan er op dit energielabel enkele, eenvoudige, maatregelen die genomen kunnen worden wanneer u uw huis energiezuinig wilt maken. Dit label varieert van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en label G het minst energiezuinig. Het doel van dit energielabel is consumenten informeren over de huidige informatie, en ze volgens te stimuleren om het huis energiezuiniger te maken. U kunt het energielabel van uw woning opvragen op www.zoekuwenergielabel.nl.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinig huis?

Enkele belangrijke voordelen van een energiezuinig huis zijn al genoemd: een beter klimaat en lagere kosten op de energierekening. Daarnaast is er de verwachting dat woningen met een groen energielabel makkelijker verkocht kunnen worden, en ook nog eens meer geld opleveren. Het energielabel speelt dus vaak mee in de overwegingen om een bepaald huis wel of niet te kopen. Eigenaren van een woning zijn dan ook verplicht om dit energielabel te overhandigen aan de nieuwe kopers of huurders. Daarnaast kunnen energiebesparende maatregelen u meer comfort in huis opleveren, het plaatsen van dubbelglas is hier een voorbeeld van. U heeft minder last van kou in de buurt van de ramen, en het dubbele glas dempt de geluiden van buiten, waardoor het rustiger in huis is.

Vraag snel het energielabel van uw huis op, en zie waar de mogelijkheden liggen om energiezuiniger te wonen. Lees bijvoorbeeld onze Tips om energie te besparen, of informeer u over andere energie-besparende methodes zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of het isoleren van uw woning.

Energiebesparing in huis (tips) Wanneer u weet waar u op moet letten, is energie besparen heel gemakkelijk. Er zijn dus ook veel manieren om te besparen op energiekosten. Hieronder vindt u 11 eenvoudige tips: ... Lees verder Zonnepanelen Als u naar buiten kijkt ziet u het steeds vaker: zonnepanelen op huizen. De verkoop van zonnepanelen is maar liefst verdubbeld afgelopen jaar. Doordat de regels zijn versimpe... Lees verder Isolatie Wanneer u uw woning isoleert, zult u hier veel voordelen van hebben. Zonder dat u het doorhebt, gaat er namelijk veel warmte verloren in veel huizen. De warmte ontsnapt bijvoorbeeld via ramen, het dak, buitenmuren of via de vl... Lees verder Warmtepomp Warmtepompen zijn een methode om op een milieuvriendelijke manier uw huis op te warmen en van warm water te voorzien. Hoe werkt een warmtepomp? Warmtepompen halen de warmte uit de lucht, bodem of... Lees verder Zuinig aan doen met energie Veel mensen weten wel dat de energierekening een forse som geld kost, maar ze kunnen er zich niet toe zetten om daadwerkelijk het verbruik terug te dringen. Toch is dit niet zo moeilijk als het lijkt... Lees verder Warmtepompen Helemaal hip tegenwoordig, het is komen overwaaien vanuit de Scandinavische landen. Door de zoektocht naar alternatieven om je huis op te warmen, omdat veel steden en uiteindelijk Nederland van aardgas afgaat. Deze slimme ... Lees verder Energiezuiniger maken huis: subsidies De overheid is zeer belangrijk in de energietransitie. Door subsidies toe te kennen aan duurzame projecten wordt gepoogd het verschil in kostprijs tussen grijze energie uit uitputbare ... Lees verder Besparen op je energiekosten Ik denk dat we met zijn alle wel hebben gemerkt dat je energiekosten soms wat hoger zijn dan verwacht. Dit kun je nu allemaal voorkomen en zo voordelig mogelijk uitkomen. Nee, je hoe... Lees verder