Energiezuinig interieur

Uw apparatuur en de inrichting van uw huis kunnen bijdragen aan een duurzaam huis. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een zuinige auto, maar ook kleinere aankopen zoals energiezuinige lampen en energiezuinig witgoed. Hieronder leest u op welke manieren uw interieur en inrichting bij kunnen dragen aan een energiezuinige manier van leven. 

Energiezuinige apparatuur

Energiezuinige apparatuur kan u helpen geld te besparen op uw energierekening, dus het is verstandig om bij een aankoop altijd vooraf het energielabel van uw apparatuur te controleren. Een voorbeeld hiervan zijn energie-besparende lampen. Energie-besparende lampen zijn tegenwoordig vaak gebruikt en liggen overal in de winkel, het is zelfs zo dat sinds 2009 de verkoop ouderwetse gloeilampen verboden is. Dit verbod is ingesteld omdat de gloeilampen erg slecht zijn voor het milieu en in vergelijking met andere lampen maar weinig licht opleveren. Gelukkig zijn er genoeg, milieuvriendelijke, alternatieven voor als u niet in het donker thuis wilt zitten, zoals LED lampen en spaarlampen. De grootverbruikers van energie in een huishouden zijn meestal de koelkast en de vriezer. Het is daarom van belang dat juist deze apparatuur een gunstig energielabel heeft, om het verbruik van energie en de bijbehorende kosten te beperken.

Uw inrichting maakt het verschil 

Ook de inrichting van uw huis kan een verschil maken voor de energierekening. Het is namelijk verstandig om de radiatoren vrij te houden, en hier dus geen spullen zoals een bank of kast voor te plaatsen of er gordijnen voor te hangen. Dit voorkomt dat de warmte wordt opgenomen door die spullen, in plaats van in de kamer te stralen. Dit is een erg simpele aanpassing, maar bij veel huishouden staan er toch vaak spullen voor de bank. Wanneer u deze spullen weghaalt, merkt u al snel dat u de verwarming een stukje lager kunt zetten, voor het zelfde comfort.

Hier leest u alles over (de voordelen van) energiezuinige lampen, waarom u het beste energiezuinig witgoed kunt kopen en hoe een slimme thermostaat u kunt helpen met het besparen van energie. Wat is nou zo'n slimme thermostaat, en welke voordelen levert mij dat op? Lees snel verder!