Warmtepomp

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Warmtepompen zijn een methode om op een milieuvriendelijke manier uw huis op te warmen en van warm water te voorzien. Hoe werkt een warmtepomp? Warmtepompen halen de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmte wordt daarna nog meer verwarmd, door een soort koelkastmotor, tot dat het een bruikbare temperatuur heeft bereikt. Eigenlijk werkt de warmtepomp dus als een omgedraaide koelkast. In plaats van de warme lucht af te staan, neemt een warmtepomp deze warme lucht juist op. In 2016 hebben zo'n 150.000 huizen al een warmtepomp, en dit aantal groeit. 

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er warmtepompen die volledig elektrisch zijn, maar er zijn ook warmtepompen die een extra ketel op gas bij hebben, om zo bij te springen op extra koude dagen of wanneer er extra warm water nodig is. Deze hybride warmtepompen zijn daarom goedkoper, en makkelijk te combineren met uw huidige cv-ketel, maar voor het milieu is een volledig elektrische waterpomp het beste. Daarnaast zijn er ook nog warmtepompboilers, die zorgen voor warm water. Er zijn dus verschillende opties beschikbaar.

Voordelen van een warmtepomp 

Een warmtepomp wordt interessant wanneer het energieverbruik van de pomp lager is dan de gewonnen warmte van het apparaat. Voor maar weinig stroom krijgt u dan veel warmte, daarnaast is deze warmte constant en gelijkmatig verdeeld. De aanschaf van bijvoorbeeld een hybride warmtepomp is niet goedkoop, maar liefst 5000 tot 7000 euro, maar u bespaart hiermee ongeveer 300 euro per jaar aan energiekosten. Een voordeel van de warmtepomp is dat, wanneer u in een goed geïsoleerde en energieneutrale woning woont, een warmtepomp uw huis op een energiezuinige manier kan koelen. Daarnaast ontvangt u bij het aanschaffen van een warmtepomp een subsidie. De overheid stimuleert het aanschaffen van een warmtepomp door subsidie te geven, daarnaast heeft de overheid de belasting op elektriciteit verlaagd, wat een aankoop van een warmtepomp nog aantrekkelijker maakt.
 

Terug naar overzicht