Duurzame stapelblokken

Hoe maak je een duurzame tuin met stapelblokken?

Het aanleggen van een duurzame tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog zelfs, dit kan zelfs heel eenvoudig zijn met behulp van een aantal tips en door gebruik te maken van materialen die duurzaam zijn. Een goede manier om je tuin duurzamer te maken is bijvoorbeeld door stapelblokken te gebruiken. In deze blog geven we een aantal tips waardoor je je tuin kan verduurzamen. Ook gaan we dieper in op stapelblokken en hoe zij je op weg kunnen helpen naar een duurzame tuin!

Een duurzame tuin en stapelblokken

Vooral in Nederland kunnen we tegenwoordig naast stapelblokken niet meer om de betegelde tuinen heen. Veel mensen kiezen voor grote en strakke tegels om verschillende redenen. Een van de meest gehoorde hiervan is dat deze tuinen makkelijker zijn in onderhoud. En alhoewel daar iets voor valt te zeggen, is dit geen goed nieuws voor onze biodiversiteit. Met de afname van groene tuinen en planten gaat het daar namelijk minder goed mee. Het is dus erg aan te raden om een groene tuin aan te leggen in plaats van een betegelde. Ook hier kunnen stapelblokken je erg goed van pas komen.

Een tuin aanleggen en stapelblokken

Stapelblokken worden soms ook wel muurelementen genoemd. Dit woord dekt de lading waarschijnlijk iets beter. Deze blokken kun je namelijk gebruiken om kleine muurtjes of andere hoogteverschillen in je tuin aan te brengen. Dat kan erg in het voordeel werken van mensen die graag een groene tuin willen, maar bang zijn dat dit leidt tot een tuin die er verwaarloosd uit ziet. Met deze stapelblokken kun je namelijk verhoogde bloembedden maken. Hierdoor kun je het groen goed onderscheiden van de loopplaatsen, waar je alsnog tegels voor kunt gebruiken. Zo geniet je van een duurzame tuin, die er ook nog eens aantrekkelijk uit ziet.

Stapelblokken en andere tips

Als je dan eenmaal verhoogde bloembedden van stapelblokken hebt aangebracht, is het goed om stil te staan bij het soort planten die in een duurzame tuin passen. Hierbij kun je het beste voor inheemse planten kiezen die verschillende soorten insecten aantrekken. Bij een duurzame tuin is het ook belangrijk om planten te kiezen die erg sterk zijn. Dit houdt in dat ze ook in de winter overleven en je niet elke lente of herfst weer nieuwe planten moet poten. Als je deze planten dan eenmaal in je verhoogde bloembedden gemaakt van stapelblokken hebt, spreekt het natuurlijk voor zich dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo geniet je binnenkort van een duurzame tuin!
 

Terug naar overzicht