Energiebesparing in huis (tips)

Tips om energie te besparen in huis

Wanneer u weet waar u op moet letten, is energie besparen heel gemakkelijk. Er zijn dus ook veel manieren om te besparen op energiekosten. Hieronder vindt u 11 eenvoudige tips:

 1. Trek de stekkers uit van apparaten die u niet constant gebruikt – zoals opladers, de magnetron, het kopieerapparaat of de elektrische tandenborstel. Dit kan al tientallen euro's per jaar per apparaat besparen. 
 2. Let op de energielabels van de producten die u koopt, zo kunt u eenvoudig zien welke apparatuur het zuinigst is
 3. Gebruik bespaarstekkers op apparaten die u bijvoorbeeld maar een aantal keer per week gebruikt, zo worden deze automatisch uitgeschakeld
 4. Wanneer een elektrisch apparaat kapot is, koop dan liever een nieuwe dan de oude te laten repareren. Moderne apparatuur is namelijk zuiniger.
 5. Zet uw apparatuur altijd uit in plaats van op stand-by. Zijn er apparaten die automatisch op stand-by gaan? Zet deze dan ook handmatig uit. Dit zijn vaak een van de grootste verspillers in een Nederlands huishouden
 6. Denk altijd na of u elektrisch apparatuur wel nodig heeft, bijvoorbeeld bij keukenapparatuur. Is het nodig om dit elektrisch te snijden of mixen, terwijl het ook handmatig mogelijk is? Dit hangt natuurlijk ook af van het voedingsproduct dat u aan het bereiden bent.
 7. Zet de lichten uit als niemand aanwezig is, dit is een makkelijke manier om energie te besparen
 8. Vervang de halogeen- en gloeilampen in uw huis door spaar- of LED lampen
 9. Zet apparaten zoals een computer of televisie uit wanneer u deze voor een korte periode niet gebruikt, dit loont zelfs al voor een uur
 10. Last but not least: meet uw energieverbruik. Tegenwoordig zijn er al veel slimme meters op de markt waarop u precies uw verbruik kunt zien, en welke apparaten het meest verbruiken. Zo kunt u direct zien welke apparaten u moet uitschakelen om energie te besparen.
 11. Een pelletkachel is een duurzame oplossing om je huis te verwarmen. Pelletkachels worden verwarm met houtpellets. Houtpellets zijn kleine brokjes die gemaakt zijn van houtresten en restmaterialen van de bosbouw. Het is een goedkope en efficiënte manier van verwarmen. Er zit op dit moment nog subsidie op pettelkachels en is een ideale manier om flink te bespraken op de gaskosten. 

Naast deze, in het dagelijkse leven makkelijk uit te voeren tips, zijn er ook meer rigoureuze oplossingen om energiezuiniger te leven. Hieronder valt bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van uw woning, ook deze maatregelen worden uitgebreid besproken op Zuinigewoning.nl. Maar bedenk altijd: zelfs de kleine en simpel uit te voeren maatregelen helpen u energie te besparen!

Terug naar overzicht