Energiezuinig witgoed/apparaten

Energiezuinige apparatuur

Ook door middel van het gebruik van energiezuinige apparatuur kunt u geld en energie besparen, dit heeft natuurlijk ook een positief effect op het milieu. Moderne, nieuwe apparatuur verbruikt over het algemeen minder energie dan oude exemplaren. Het is daarom aan te raden, wanneer een apparaat kapot is, een nieuw, energiezuinig apparaat te kopen in plaats van de oude te laten repareren. 

Hoeveel geld kan ik besparen?

Hoeveel geld u kunt besparen door energiezuinige apparatuur te gebruiken hangt af van uw huidige stroomverbruik. Terwijl het ene huishouden jaarlijks minder dan 1500 kWh verbruikt, zijn er ook uitschieters die wel meer dan 5000 kWH per jaar verbruiken. Hierdoor verschilt de hoeveelheid geld die bespaard kan worden ook enorm. Daarnaast kunt u natuurlijk niet alleen geld besparen door energiezuiniger apparatuur aan te schaffen, maar ook om de apparatuur minder te gebruiken en uit te schakelen wanneer u ze niet gebruikt. 

Wat zijn de gemiddelde verbruikskosten per apparaat?

Op de website van Milieucentraal is een handig overzicht te vinden van het gemiddelde verbruik van de apparatuur in een huishouden. Op stipt nummer 1 qua verbruik staan de koelkast en vriezer, die maar liefst 140 euro per jaar kosten. Op de tweede plaats staat verlichting, wat gemiddeld zo'n €110 per jaar kost. Het minste wordt verbruikt door de computer en televisie, deze kosten beide 70 euro per jaar. Let op: deze kosten zijn gemiddeld en hangen af van het algemene prijspeil. Dat wil zeggen dat de kosten voor uw huishouden lager of hoger kunnen uitvallen.

Wanneer weet ik of een apparaat energiezuinig is?

Wanneer u een nieuw apparaat koopt, moet u altijd goed op het energielabel letten. Kies bij voorkeur een apparaat dat een laag energieverbruik heeft. Deze apparaten zijn te herkennen aan het A++ energielabel. Helaas wordt er vaak gedacht dat het label A of A+ ook al zuinig is bij witgoed (koelkasten, vriezers, vaatwassers of wasmachines), dit is namelijk niet waar. Het is zelfs het minst zuinige label op de markt, het wordt dus sterk aangeraden om witgoed met een een A++ of zelfs A+++ label te kiezen. Zuinige apparaten zijn vaak duurder, maar dit verschil wordt vaak terug verdiend door te besparen op gebruikskosten.


Koop uw energiezuinige apparatuur bij Expert!

Terug naar overzicht