Energiezuinige lampen

Energiezuinige lampen

Bij de tips voor energiebesparing, heeft u al gelezen hoe energiezuinige lampen kunnen bijdragen aan geldbesparing. Halogeen en gloeilampen kunnen het best vervangen worden door spaarlampen of LED lampen. 

Waarom kan ik het beste energiezuinige lampen kopen?

Een zuinige lamp kost minder stroom, en dat is wederom goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Er zijn verschillende energiezuinige lampen, zoals LED lampen, spaarlampen en tl-lampen. Energiezuinige lampen zijn efficiënter met het omzetten van elektriciteit in licht, en hebben daarom minder elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren in vergelijking met de ouderwetse lampen. Een gloeilamp zet bijvoorbeeld maar 3 tot 9% van de elektriciteit om in licht. Een energiezuinige lamp verlaagt dus uiteindelijk uw energieverbruik en dus ook de milieubelasting. 

Hoe vind ik een energiezuinige lamp?

Om erachter te komen welke lampen het zuinigst zijn, kunt u kijken naar het energielabel dat op de verpakking vermeld staat. De lampen met het energielabel A++ zijn het zuinigst. Zoals hierboven al vermeld was zijn verschillende soorten energiezuinige lampen. De meest gebruikte zijn LED lampen en spaarlampen. Een voordeel van spaarlampen is het hoge aantal branduren (gemiddeld 7000 uur), de goede verkrijgbaarheid, de lage aanschafprijs en natuurlijk het feit dat spaarlampen laag in energieverbruik zijn. Maar er zijn ook enkele nadelen van spaarlampen, een nadeel is het feit dat wanneer deze vaak aan en uit worden gezet, ze sneller kapot zijn. U kunt deze dus beter op een plek gebruiken waar het licht niet vaak aan en uit wordt gezet. Een andere optie zijn LED lampen. LED lampen hebben direct de volle lichtopbrengst wanneer ze worden ingeschakeld en kunnen beter tegen aan- en uitschakelen dan spaarlampen. Hiernaast hebben ze een zeer lange levensduur (tot wel 20.000 branduren) en zijn ze ook laag in energieverbruik. Een nadeel van LED lampen is dat de kwaliteit van de lampjes enorm verschilt, en dat ze niet geschikt zijn voor gesloten lamphouders aangezien de warmte van een LED lamp goed afgevoerd moet kunnen worden.

Koop hier uw energiezuinige LED lampen!

Terug naar overzicht