Geld besparend wonen

Onder het kopje 'Energiebesparing in huis (tips)' heeft u al over verschillende manieren om gemakkelijk energie te besparen kunnen lezen. Wanneer u deze tips opvolgt, verbruikt u minder energie en bespaart u dus geld. Naast geld besparen op energiekosten, zijn er ook andere kosten in huis waarop bespaard kan worden. Voorbeelden hiervan zijn het verbruik van gas en water, het prijzen vergelijken van oa energie, maar u kunt ook besparen op de kosten van de dagelijkse boodschappen. Hieronder worden dus enkele tips genoemd om geld te besparen. 

 1. Nog voordat u begint met wonen, dient u eerst een huis te kopen of een woning te huren. Het kopen van een huis begint met het afsluiten van een hypotheek. Een zo goedkoop mogelijke maximale hypotheek is dus de eerste stap naar geldbesparend wonen. U kunt uw maximale hypotheek berekenen via diverse online tools. Na het berekenen van uw maximale hypotheek, kunt u contact opnemen met een hypotheekadviseur om een gedegen advies te ontvangen. Dit is de eerste stap naar geldbesparend wonen. Op zoek naar een architect? Kijk dan bij Best Interiors.
 2. Maak zoveel mogelijk gebruik van het dal-tarief voor elektriciteit. Dit is een makkelijke manier om kosten te besparen. Het dal-tarief geldt vaak 's nachts, en tijdens deze uren is de energie goedkoper. De precieze tijdsperiode van het dal-tarief verschilt per energieleverancier, kijk dit dus altijd even goed na bij het vergelijken van energie prijzen.
 3. Korter douchen – wanneer u één minuut korter doucht kan dit al tientallen euro's per jaar schelen.
 4. Koop tweedehands artikelen in plaats van nieuwe artikelen, wanneer dit mogelijk is. Dit is een eenvoudige manier om geld te besparen, en vaak heeft u niet eens een nieuw artikel nodig. Kijk bijvoorbeeld in de kringloopwinkel, of vraag na bij familie of vrienden. Misschien hebben zij nog iets staan waar jij naar opzoek bent en gebruiken ze het zelf niet meer.  
 5. Drink kraanwater in plaats van flessenwater. Naast dat dit enorm in de productie van plastic scheelt, bespaart u ook nog geld. Nederland heeft een goed watersysteem, dus ons water is hartstikke gezond.
 6. Waar mogelijk, laat uw was op een natuurlijke manier drogen in plaats van het gebruiken van een droger. Dit is vaak ook nog beter voor uw kleding.
 7. Wanneer producten in de reclame zijn, zijn er een paar tips die u op kunt volgen. Ten eerste, koop het product alleen omdat u het echt nodig heeft, en niet omdat het in de aanbieding in. Ten tweede, wanneer dit product lang houdbaar is (bijvoorbeeld een diepvriesproduct) en u het regelmatig gebruikt, kunt u een voorraad kopen voor een voordelige prijs.
 8. Pak voor korte afstanden de fiets, of ga te voet, in plaats van altijd met de auto te rijden. Dit scheelt behoorlijk aan benzinekosten.
 9. Verminder het waterverbruik door waterbesparende douchekoppen te gebruiken of het gebruik van een doorstroombegrenzing (perlator). Een perlator beperkt de hoeveelheid water wat uit een kraan komt.
 10. Houd de temperatuur in huis zo laag mogelijk, zet de verwarming dus niet onnodig hoog. Een verlaging van 1 graad kan al ongeveer €50 per jaar besparen. Dit houdt ook in dat u de verwarming een uur voor vertrek of voordat u gaat slapen, al uit kunt zetten, in plaats van deze tot het laatste moment aan te houden.
 11. Bespaar op het gebruik van uw koelkast door bijvoorbeeld regelmatige de rubbers te controleren, zo zorgt u ervoor dat uw koelkast goed sluit. Ook kan het lonen om de koelkast zo in te richten dat u snel vindt wat u nodig hebt, zo blijft uw koelkast minder lang openstaan. Bewaar alleen producten in de koelkast die daar ook echt thuishoren.

Zoals u ziet, zijn er dus talloze eenvoudige manieren om kosten te besparen in het dagelijkse leven. U kunt natuurlijk altijd starten met een energievergelijker. Maar door echt minder te gebruiken in plaats van alleen de prijzen van energie vergelijken (tip: energie vergelijken voor de laagste tarieven met energie51.nl) kunt u ook echt iets voor het milieu doen. Het is vaak een kwestie van gewenning, na een tijd gaat het geld besparen op deze manieren vaak automatisch. U hoeft natuurlijk ook niet alle tips op te volgen, maar alle beetjes helpen.