Gezond wonen

Gezond wonen

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt treffen om een gezonde leefomgeving in uw huis te creëren. Lees hier wat u allemaal kunt doen.

Wat is een gezonde leefomgeving?

Aangezien de meeste mensen veel tijd in hun eigen huis doorbrengen, is het van belang dat uw huis goed geventileerd is en er geen giftige stoffen of schimmels in het huis aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, kunnen gezondheidsklachten zoals allergieën, verkoudheid en een slechte weerstand een gevolg zijn. Hieronder worden oplossingen voor enkele problemen in en rondom het huis genoemd.

Zorgen voor ventilatie in het huishouden

Door te weinig ventilatie in huis kunt u verschillende problemen ervaren, zoals schimmel. Wanneer u zorgt voor een goede ventilatie in huis, kunt u ook gezondheidsklachten voorkomen. Er zijn drie verschillende soorten ventilatie mogelijk. De eerste is natuurlijke ventilatie, dat bijvoorbeeld plaatsvindt via ramen en roosters. De tweede variant, mechanische ventilatie, voert de vuile lucht af via een ventilatie-unit. De laatste variant heet balans, waarbij de aanvoer zowel als afvoer van lucht mechanisch via een ventilatie-unit loopt, waarbij de aanvoer van schone lucht en de afvoer van vuile lucht door verschillende leidingen loopt. 

Schimmel voorkomen

Op vochtige plekken, zoals in de douche, kan schimmel ontstaan. Schimmel is zichtbaar als kleine zwarte puntjes op de voegen in uw douche. Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om dit te voorkomen of te verwijderen. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat u uw woning schoon en droog houdt, door deze regelmatig te ventileren of droog te stoken. Mocht het niet lukken om door deze maatregelen schimmel te voorkomen, zijn er verschillende methodes om de schimmel te verwijderen. Er zijn verschillende reinigingsmiddelen die specifiek voor schimmels te bestrijden bedoeld zijn, let wel goed op op welke oppervlakten deze middelen te gebruiken zijn. Als alternatief kunt u een plantenspuit vullen met bleekwater of chloor, en dit op de schimmel spuiten. Daarna moet u het oppervlak schoon maken met water of afnemen met een droge doek.

Aanwezigheid van asbest

Vroeger werd asbest veel in de woningbouw gebruikt, maar dat is tegenwoordig niet meer toegestaan. Dit is verboden voor goede redenen, inademing bij het slopen van asbest kan namelijk tot ernstige ziektes leiden, zoals longkanker. Wilt u asbesthoudend materiaal verwijderen, moet u hiervoor eerst toestemming van uw gemeente vragen, daarnaast moeten deze werkzaamheden vaak door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. 

Ongedierte in huis 

Er komen verschillende soorten ongedierte in en rondom het huis voor, die vaak met eenvoudige tips op afstand kunnen worden gehouden. Om bijvoorbeeld muizen op afstand te houden moet u ervoor zorgen dat er geen voedsel en afval achter blijft, want dit trekt muizen aan. Ook kunt u muizenroosters plaatsen in ventilatieopeningen en alle gaten en kieren in muren (bv. bij ramen en deuren) dichten. Mieren worden weer op een hele andere manier bestreden, u kunt bijvoorbeeld mierenlokdoosjes plaatsen. Sommige huishoudens hebben last van steenmarters, deze mogen niet gedood worden want het is een beschermde diersoort. Wel kunt u zorgen dat de steenmarter geen toegang heeft tot uw huis, door alle gaten en kieren in daken en muren te dichten. Zo zijn er dus verschillende methodes om verschillende soorten ongedierte te bestrijden, zoek dus meer informatie op wanneer u last heeft van ongedierte. 

Reinig de lucht in uw huis!

Terug naar overzicht