Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een slimme thermostaat aan of een gelijksoortige (gratis) app waar u inzicht hebt in uw energieverbruik. Maar wat is nou zo'n slimme thermostaat en wat kunt u er allemaal mee?

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een geavanceerde thermostaat die uw leefpatroon, en bijbehorende energieverbruik, onthoudt en daar dan vervolgens het energieverbruik op afstemt. Er zijn ook slimme thermosstaten die door middel van een bewegings- of lichtdetector bijvoorbeeld de verwarming uitschakelen wanneer u niet in die ruimte bent. Daardoor helpt een slimme thermostaat uw woning op een efficiënte manier te verwarmen. Doordat u meer inzicht in uw stroomverbruik en/of gasverbruik krijgt, helpt dit u om op een bewuste manier uw energieverbruik te verminderen. Natuurlijk zijn deze besparingen minder wanneer u gewoonlijk al goed op uw energie- en gasverbruik let. 

Koppeling aan uw smartphone

Een slimme thermostaat kan vaak worden gekoppeld aan uw smartphone, wat nog enkele gebruikersvoordelen oplevert. Zo kunt u uw verwarming op afstand bedienen, en enkele momenten voor thuiskomst uw verwarming al aanzetten. U moet dan wel de bijbehorende app downloaden, en daarmee kunt u uw slimme thermostaat bedienen. 

Een slimme thermostaat aanschaffen

U kunt een slimme thermostaat aanschaffen via uw energieleverancier, en bij de meeste energieleveranciers zijn er er kosten aan verbonden en/of zit u vast aan een energiecontract voor een bepaalde tijd. Naast installatiekosten komen er ook nog vaak abonnementskosten kijken bij een nieuwe thermostaat. Het is dus de moeite waard om het aanbod en de kosten van verschillende energieleveranciers te vergelijken, voor u uw keuze maakt. 

Bespaar ik energie met een slimme thermostaat?

Hier zijn de meningen over verdeeld, het verschilt namelijk per woning en tussen bewoners. Als u bijvoorbeeld wanneer u een dag aan het werk bent de verwarming (minimaal) aan laat om niet in een koud huis thuis te komen, kunt u met behulp van een slimme thermostaat geld besparen door de  verwarming te bedienen via uw telefoon en deze bijvoorbeeld een uur voor thuiskomst aan te zetten.  Ook het gebruik van bewegingsdetectoren kan rendabel zijn, zo worden alleen de ruimtes verwarmd waar ook daadwerkelijk iemand zich in bevindt. 
 

Terug naar overzicht