Wanneer is een huis antikraak?

Wanneer is een huis antikraak?

Wanneer jij een huis wilt gaan huren in de hoofdstad heb je meerdere opties. Een huurwoning kan, maar je kunt ook antikraak wonen in Amsterdam. Wat houdt antikraak wonen precies in en wat is het verschil met een huurwoning?

Antikraak wonen in Amsterdam

Antikraak wonen kan door heel het land. Alleen worden er vaak nieuwe mogelijkheden om antikraak te wonen aangeboden in de grote steden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Arnhem zijn voorbeelden van steden waar er regelmatig nieuw aanbod te vinden is. Als je zoekt om in een van deze steden te gaan wonen is antikraak een goede optie. Antikraak is het tijdelijk gebruik maken van leegstaande panden, oftewel leegstandsbeheer. Door de problemen die een leegstaand pand met zich mee brengen is een antikraak huis goedkoop te huren. Problemen waar je aan kunt denken zijn vandalisme, illegaal gebruikt of dat het pand simpelweg gaat vervallen. Het is goedkoop voor de huurder en voor de verhuurder is het pand beschermd omdat het bewoond wordt. 

Huurwoningen in Amsterdam

Naast de optie van antikraak wonen zijn huurwoningen in Amsterdam ook een optie. Huurwoningen zijn natuurlijk ook beschikbaar in andere steden, zoals de steden die genoemd zijn bij het antikraak wonen. Om snel iets te vinden is er een aanbod particuliere huurwoningen. Deze zijn zeker in de hoofdstad niet goedkoop en zijn erg gewild. Alleen heeft de optie van sociale huurwoningen een opbouw van wel tien jaar wachttijd nodig. Door dagelijks sites zoals Funda een Huurflits in de gaten te houden maak je de beste kans op een mooie huurwoning voor een degelijke prijs. 

Het verschil tussen huurwoningen en antikraak wonen

Bij antikraak wonen wordt er gebruik gemaakt van leegstaande panden. Deze worden verhuurd, waardoor het eigenlijk onder de huurwoningen valt. Alleen zijn er verschillen tussen huurwoningen en antikraak. Wanneer je antikraak gaat wonen moet er een contract opgesteld en ondertekend worden om er legaal te verblijven. Dit is een erg flexibele vorm van huren, maar geeft minder rechten dan bij een huurwoning. Zo’n contract voor antikraak wonen bevat vaak ook een korte opzegtermijn voor beide kanten. Geen zorgen of je zomaar uit huis gezet kan worden, want deze opzegtermijn is meestal minimaal één maand. Daarnaast is de prijs een groot verschil tussen antikraak wonen en een huurwoning. Huurwoningen zijn een stuk duurder ten opzichte van antikraak wonen. Het is daarom goed om, voor een definitieve keuze, beide opties goed te onderzoeken en dagelijks het aanbod in de gaten te houden. Je kunt natuurlijk ook beginnen met het tijdelijk huren van een antikraak woning om vanuit daar te zoeken naar een huurwoning. 
 

Terug naar overzicht