Zuinig aan doen met energie

Zuinig aan doen met energie in huis

Veel mensen weten wel dat de energierekening een forse som geld kost, maar ze kunnen er zich niet toe zetten om daadwerkelijk het verbruik terug te dringen. Toch is dit niet zo moeilijk als het lijkt noch gaat het ten koste van het leefcomfort. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse lasten. Gemiddeld is een Nederlands huishouden ruim € 2000 per jaar kwijt aan de energienota, maar met deze tips kan er al snel zo’n € 500 tot wel € 1000 worden bespaard! Lees hier onder de 5 meest nuttige tips

Was kouder op 30 of 40 graden

Veel mensen was op 50 of 60 graden, terwijl kouder wassen vaak voldoende is om de kleding weer schoon te krijgen. 10 graden koeler wassen levert op jaarbasis bij een gemiddeld huishouden circa € 30 aan besparing op. Het is enkel de mindset die veranderd moet worden en die paar tientjes zijn zo verdiend.

Verwarming ‘s nachts wat lager en overdag minder snel aan

’s nachts de verwarming terugdraaien tot 15 graden en overdag 1 graad lager zetten levert gemiddeld gezien zo’n € 100 per jaar op voor een gemiddeld huishouden. Houd natuurlijk wel ramen en deuren goed gesloten. Stook ook niet in ruimtes waar niemand komt. Wanneer deze tips in acht worden genomen kan de daadwerkelijke besparing zelfs een veelvoud opleveren

Check je energierekening

Heb je wel eens naar je energierekening gekeken en deze vergeleken met andere energie aanbieders? De energietarieven kunnen namelijk in veel gevallen nog een stuk goedkoper dan je wellicht denkt. Het grootste verschil met huishoudens die nog niet zijn overgestapt is circa € 550 per jaar. Toch levert ook een gemiddelde overstap veel geld op, namelijk ongeveer € 230 per jaar. Een aanzienlijk bedrag, terwijl het overstappen zelf slechts administratief is. Oftewel je komt niet zonder energie te zitten en het overstappen zelf kost maar een paar minuten. Op www.goedkoopsteenergieleverancier.org kan dat bijvoorbeeld veilig en heel eenvoudig.

Wees zuinig met de verlichting in huis

Heb je nog oude gloeilampen? Ze zijn tegenwoordig al niet meer te koop en dat is maar goed ook. Ze gaan slechts een aantal jaar mee en verbruiken erg veel stroom. Led-lampen en andere energiezuinige verlichting gaan wel tot 10 jaar mee en verbruiken slechts 20% van de energie van de gloeilamp. Vervang alle lampen in huis die nog niet vervangen zijn en de stroomnota gaat al snel enkele tientjes omlaag.

Douch 2 minuten korter

Deze tip staat eigenlijk los van het gas en stroomverbruik en levert relatief ook weinig op. Toch wilde we deze tip niet onthouden vanwege de milieubelasting. Wanneer u 2 minuten korter doucht scheelt dit tientallen liters water per dag. Op jaarbasis slechts 15 tot 20 euro, maar  voor het milieu al een forse voorutigang!

Terug naar overzicht