Subsidie

Subsidies zijn ingevoerd om en duurzaam wonen te stimuleren. Deze subsidie wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) genoemd, en deze zijn beschikbaar voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Het verschilt per aanpassing of er subsidie voor gegeven wordt, en hoe hoog deze subsidie is. 

Waarom wordt dit gesubsidieerd?

De Nederlandse overheid wilt het gebruik van duurzame manieren van energie – en gasverbruik stimuleren. Vaak kosten aanpassingen aan het huis om deze meer duurzaam te maken veel geld, en op deze manier wilt de overheid een steentje bijdragen.  De ISDE is opgesteld in het Energieakkoord in 2013 en per jaar worden de subsidiebudgetten bekend gemaakt. In 2016 was er bijvoorbeeld €70 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidies. Elke voorbeelden van subsidies staan hieronder:

Hybride warmtepomp

Er geldt een subsidie voor het kopen van een (hybride) warmtepomp, al hangt de hoogte van de subsidie af van het soort apparaat. Er zijn ook een aantal voorwaarden aan verbonden, dus het is altijd belangrijk deze eerst door te nemen voordat u een warmtepomp aanschaft.

Zonnepanelen 

In 2016 wordt er alleen nog maar op een lokaal niveau (vanuit gemeentes en provincies) subsidie gegeven voor zonnepanelen, dit wordt dus niet meer op landelijk niveau geregeld. Een subsidie kan wel oplopen tot een bijdrage van €500, of er zijn mogelijkheden om tegen een zeer lage rente geld te lenen voor de aanschaf van zonnepanelen. 

Voor alle voorwaarden en regels omtrent subsidies kunt u kijken op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat het apparaat in hetzelfde jaar gekocht is, of dat de aanpassing in dat zelfde jaar uitgevoerd is. Hier moet ook bewijs voor geleverd worden, in de vorm van een factuur. Op de website van het RVO kunt ook ook de benodigde subsidie aanvragen. Voor meer vragen omtrent subsidies kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente, zij kunnen u het beste vertellen wat voor u in uw gemeente mogelijk is.
 

Warmtepomp

Warmtepompen zijn een methode om op een milieuvriendelijke manier uw huis op te warmen en van warm water te voorzien. Hoe werkt een warmtepomp? Warmtepompen halen de warmte uit de lucht, bodem of

Lees meer
Zo maak je een verhuizing makkelijker

Iedereen weet hoeveel er komt kijken bij een verhuizing. Nadat alles geregeld is voor het huis zelf, en de verkoop of verhuur van de vorige stek, begint het bij inpakken. Dan met alles verplaatst e

Lees meer
Slimme thermostaat

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een slimme thermostaat aan of een gelijksoortige (gratis) app waar u inzicht hebt in uw energieverbruik. Maar wat is nou zo'n slimme thermostaat en wat kunt u er allem

Lees meer